niedziela, 3 sierpnia 2014

Tiramisu najlepsze na świecie


Tak, tak, deser na tiramisu według tego przepisu jest najlepszy na świecie. Nie wyszedł mi tylko raz, to wtedy gdy po raz pierwszy w życiu podchodziłam do tiramisu. Wyszła zupa po prostu, bo z lenistwa i niedoczytania przepisu nie zrobiłam według wskazówek. Wszystkie składniki połączyłam mikserem. Jednak nawet wtedy pomimo swojej konsystencji był smaczny. Ten cudowny przepis na tiramisu jest oczywiście według Bajaderki.
Moje zmiany w przepisie to tylko wzmocnienie deseru, które polega wyłącznie na dodaniu kilku kropel wódki do kawy. Jeśli oczywiście tiramisu przygotowywane jest dla dorosłych osób.
Polecam przepis ogromnie!




Składniki:

3/4 szklanki bardzo mocnej, swieżo zaparzonej kawy
1/4-1/2 szklanki likieru kawowego + parę kropel wódki (niekoniecznie)
biszkopty kocie języczki (można też użyć zwykłych)
4 duże lub 5 mniejszych jajek (żołtka i białka osobno)
1/4 szklanka cukru + 1 łyżka cukru
1/2 kg sera mascarpone
1 tabliczka (100g)  dobrej gorzkiej czekolady, startej lub/i dobrego kakao w proszku

Przygotowanie:

1. Zaparzyć i ostudzić kawę, połączyć z likerem w płaskim naczyniu (używam do tego dużego głębokiego talerza).

2. Ubić żółtka z 1/4 szklanki cukru na gestą, puszystą i gładką masę - masa powinna być bardzo jasno żółta, prawie biała. Dodać ser mascarpone i bardzo dobrze wymieszać łyżką na gładką masę (Nie mieszać masy jajecznej z serem maskarpone mikserem!!).

3. Osobno ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo 1 łyżkę cukru.

4. Ubite białka z cukrem dodać do masy serowej i lekko, ale dokładnie połączyć obie masy.

5. Każdy biszkopt namaczać w kawie (biszkopty nie powinny być przesadnie nasiąknięte,włożyć do kawy z likierem i przewrócić od razu na drugą stronę i wyjąć).

6. Namoczone biszkopty włożyć do naczynia/formy o wysokich brzegach. (wymiary około 28 x 19 x 5cm).

7. Połowę masy wyłożyć na biszkopty, wyrównać i posypać połową startej czekolady lub/i kakao.

8. Ulożyć nastepną warstwę nasiąkniętych kawą biszkoptów i na nie wyłożyc drugą część masy serowej. Wyrównać.

9. Posypać pozostałą czekoladą, delikatnie przykryć plastikową folią i schłodzić - najlepiej przez noc.
Im dłużej stoi tiramisu, tym jest bardziej smaczne.

Smacznego!

7 komentarzy:

Milena pisze...

Mmm, uwielbiam :)

gin pisze...

Jeden z moich ukochanych deserów. Wygląda wystrzałowo :)

Patryk pisze...

Uwielbiam ten deser.

Krzysztof pisze...

Genialny deser.

Unknown pisze...

Agen Betting Bola
Agen Casino Terpercaya
Agen Bola
Agen Bola Tangkas
Agen Judi
Agen Judi Online
Bandar Bola
Bola Online
Bursa Taruhan
Casino Online

Unknown pisze...

When I was going for travel then I take apples, bananas, nuts and many more foods. I’d love for you to suggest healthy gluten-free convenience foods, like the snack bars. I like the Kind bars. Having to eat gluten-free has led to eating whole foods.
chowringhee lane | restaurant franchise Delhi

Bobrownia pisze...

Dzięki za ten przepis, przydał się :)